Pentuprojekti nytkähti taas pykälän eteenpäin ;) Sain Wian varapaikalta Suomen Kääpiösnautsereiden järjestämään luonnetestiin Somerolle. Tuomareina  Sirkka Lempinen ja Carita Koskinen, molemmat minulle tuntemattomia entuudestaan. Åbergin Mia lähti mukaani kuvaamaan Wian suorituksen, Mialle siitä VALTAVAN iso kiitos. Kuvaaminen on fiksua, koska koiran suorituksen unohtaa tosi nopeasti. Näin kävi aikanaaan Nekun kohdalla. Luontoäiti helli oikein olan takaa ja ilma oli mitä parhain!

Koe alkoi tuomarin kanssa jutustelulla "juu ei vahdi kotipihaa, ei ole osoittanut agressiivisuutta ihmisiä kohtaan, eikä muita eläimiä, harrastaa tokoa ja agilityä, kotona kaksi muuta koiraa ja on pahnan pohjimmainen" jne. Tuomari jututti myös koiraa henkilökohtaisesti ja niinhän siinä kävi että parit lipaisut tuomarin nenälle Wia ehti antaa Cool. Sitten tuomari otti paksun pyöreän kepin ja alkoi leikittää Wiaa. No eihän sitä tarvinnut kauaa käskeä, tosin puisen kapulan kanssa Wia ei ole aiemmin leikkinyt. Tätä taisteluleikkiä kesti melkoinen tovi, eikä neiti hyytynyt.

Seuraavana vuorossa kelkka. Kun kelkkaa alettiin nykiä kohti meitä, Wia vilkaisi sitä yhden kerran, jonka jälkeen menetti totaalisesti mielenkiintonsa kelkkaan. Se ei mielestäni hyytynyt mitenkään, sitä ei vain yksinkertaisesti olisi voinut vähempää kiinnostaa. Kun kelkka oli vieressä, Wia kävi nuuskaisemassa ja kuittaamassa "sut on nähty, big deal"  Hieman tämä minut yllätti, olin kyllä kuvitellut että Wia voimakkaammin reagoisi nytkähtelevään kelkkaan.

Uhkaava ihminen: Kävelin kohti talon kulmaa Wia puolipitkässä remmissä. Toinen tuomareista hyökkäsi kulman takaa keppiä heilutellen ja huutaen, samalla lähestyen meitä. Minä pysähdyin ohjeen mukaan. Wia jäi seisomaan minun ja hyökkääjän väliin. Se seurasi tarkkaavaisena heiluvaa ihmistä, mutta millään tavalla se ei asettunut puolustamaan. Se ei päästänyt ääntäkään, heilutti vain toiveikkaana häntää "leikkimäänkö taas tulit" Selkeästi se ei myöskään pelännyt hyökkääjää. Kovin olisin ollut yllättynyt, jos Wia olisi puolustanut. Mulla oli päästä nauru tässä vaiheessa. Tiedänhän minä että Wia luottaa täysin ihmisiin, ei sen koskaan ole tarvinnut kokea mitään ikävää. Meni suoraan syliin, kun hyökkääjä kutsui. Jäi myös tämän luo kun poistuin kauemmas ja tuli sitten luokseni iloisesti kutsusta.

Pimeä huone: Menin sisään huoneeseen (joka oikeasti ei kovin pimeä ollut Silmänisku) Kun Wia laskettiin sisään se tutki koko huoneen, mutta eipä ollutkaan kiinnostunut etsimään minua vaan enemmänkin tutkimaan paikkoja. Lopulta se tuli mun luokse iloisena.

Haalari ja räminätynnyri: Haalari nostettiin ylös suoraan edessä ja piti kääntyä takaisin heti sen noustua.  Kun haalari vetäistiin ylös, Wia sinkosi taaksepäin ja kiersi minut. Uudelleen haalari ohitettaessa vilkaisi, väisti hieman, mutta ei sen enempää. Kävelyä jatkettiin ja ruli räminätynnyri. Sitä Wia säikähti tosissaan, jouduin hieman houkuttelemaan sitä tynnyrin luo.

Wia seinässä kiinni yksi ja minä piilossa: Jättäessäni huomasi Wian paineistuneen jonkin verran. Videolta näkyy, kun Wia ensin heiluttaa häntää hyökkääjälle ja sitten perääntyy taakse päin. Ei murinaa, ei haukkumista. Suhtautuu avoimesti hyökkääjään heti kun tämä muuttaa käytöstään.

Laukaukset: Ensimmäisen laukauksen tulleessa Wia katsoo nopeasti laukauksen suuntaan ja toisen laukauksen tullessa kävelee rauhallisesti mun sivulle. Selkeästi koiran eleistä näkee, että tämä ei ole mikään juttu.

Osa-aluepisteet: Toimintakyky +1 (kohtuullinen), Terävyys +1 (pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua),Puolustushalu + 1 (pieni), Taisteluhalu +2 (kohtuullinen) Hermorakenne +1 (hieman rauhaton), temperamentti +3 (vilkas) Kovuus +1 (hieman pehmeä) Luoksepäästävyys +3 (hyväntahtoinen, luoksepäästävä, avoin) Laukauspelottomuus +++ (laukausvarma). Koska miinuksia ei tullut yhtään, tulos oli hyväksytty, 170 p laukausvarma JIPPII!

Tuomari kommentoi, että tässä on koira joka ei tunne todellakaan tarvetta puolustautua ihmistä kohtaan :) Se luottaa ihmiseen 100 %:sti.

Oma mielipide: Testi kertoi aika pitkälle sen mitä mieltä olen itsekin ollut Wiasta. Toimintakyvyn osalta tiedän sen, että kun Wialle tulee työskentelymoodi päälle, sen toimintakyky nousee. Se ei jähmety, eikä vajoa pasiivisuuteen missään tilanteessa. Rakastan tuota koiraa yli kaiken ja pentuprojekti on edelleen päällä.

Ensi viikonlopusta lähtien kisaamme jokainen viikonloppu tokossa, katsotaan mitä tuleman pitää, saadaanko tavoite täyteen....