Minullahan on hyvinkin vahva tokotausta. Olen kouluttanut kaksi omaa koiraa tottelevaisuusvalioksi ja kisannut kohtuullisen paljon aikanaan sekä kouluttanut. Sitten tuli vuosi 2015 ja tokon sääntömuutos. Ennen sitä olin osannut säännöt eteen ja taaksepäin ulkoa.Jotenkin en vaan kyennyt kääntämään itseäni enää uusien sääntöjen mukaisten  liikkeiden opettamiseen Wialle. Joten kisaaminen jäi. Vasta pari vuotta sitten tokokärpänen alkoi uudelleen puraista, mutta... sitten tuli tuo SPKL:n typerääkin typerämpi lisenssipakko... Protestoin viime vuonna sitä, joten en hankkinut lisenssiä enkä kisannut.

Nyt kun Runolle toivon mukaan on syntymässä pentue, päätin terästäytyä ja näyttää epäileville, että koirani osaa jotakin myös konkreettisesti, joten päätin ilmoittaa sen tokokokeeseen. Suurin kynnys on aina ollut minä itse, olen armoton jännittäjä. Hoen aina koulutettavillekin, että kisajännitykseen auttaa kisaaminen. Nyt itsellä taukoa 4 vuotta!

Koe järjestettiin Vekoran toimesta Veikkolassa. Tuomarina Susanna Berghäll. Susan tunnen jo pitkältä ajalta nimeltä ja persoonana, mutta tuomarin toimessa hänestä ei ollut mitään käsitystä.

Kokeessa 7 alokasluokan koiraa ja minä suoritusjärjestyksessä viidentenä. Tullessamme koepaikalle Runo selvästi reagoi runsaaseen koiramäärään ja mun jännitykseen. Hoin itselleni ennen suoritusvuoroa "mä osaan ja etenkin koira osaa" Runoa rauhoittelin ja paijasin, "ei mitään hätää". Ennen kehään menoa alkoi sataa....

Seuraavassa liikekohtaiset arviot ja omat kommentit liikejärjestyksessä:

Paikallamakuu, 10 . Runo meni hyvin maahan ja oli täysin rauhallinen ja valpas koko makuun ajan. 
Kapulan pito: 10 . Ei moittimista, tosin yhden kerran kapula pyörähti suussa.
Kaukokäskyt: 10 . Tässä tuomari missasi tuplakäskyn sivulla maahan mentäessä, muutoin tosi hyvä.
Maahan meno seuraamisen yhteydessä: 9. Tarkoituksella annoin varsin voimakkaan käskyn varmistaakseni maahan menon, ehkä ei olisi tarvinnut.
Seuraaminen: 9. Liike on meillä kesken, mutta Runo teki tosi hyvin siihen nähden. Pystyin jopa rentoutumaan :)
Estehyppy: 10. Ei mitään moittimista. Nopea ja täsmällinen.
Luoksetulo: 8. Runon vahva liike, mutta pikkuneiti päätti ravistella märän turkkinsa :) eli nousi sen vuoksi seisomaan liikkumatta kuitenkaan paikaltaan. Muutoin tosi mallikkaasti.
Kokonaisvaikutus: 9. Tuomari sanoi, että koiralla on loistava työmotivaatio ja yhteistyö sujuu hienosti.

Kokonaispisteet 187  ja kunniapalkinto. Sijoitus 2/7. Voittanut käyttökultainen oli todella hieno.

Olen todella tyytyväinen Runon työskentelyhalukkuuteen. Toki sehän ei se suurin pelon aihe ollutkaan vaan se miten itse pysyn kasassa :) Tästä on hyvä jatkaa sitten pentujen jälkeen. Runo on mahtava!! Hyppäys ALOsta AVOon on tosi iso näillä säännöillä, joten syksyllä sitten kisataan, mikäli kaikki menee hyvin.

Judinin Jonnalle ISOT kiitokset pepulle potkimisesta ja minun tempperamenttini hillitsemisestä, sekä laadukkaasta treeniseurasta.

Ja niistä pennuista... vahva tiineysepäily minulla on, sillä Runon nisät ovat vaihtaneet väriään ruusunpunaiseen. Lisäksi se on selvästi välillä omissa maailmoissaan, ikäänkuin sisäänpäin kääntynyt. Ja hellyyttä kaipaa ihan hurjasti. On se ihana!