Testautin Runon MyDogDna + CEA testipaketilla kolmisen viikkoa sitten nice to know-periaatteella (kiitos Minna näytteiden ottamisesta). Runo on  rotuun liittyvien ja liittymättömien tulosten perusteella normaali, eli terve. Lukuunottamatta yhtä testiä. Eli hampaiden hypomineralisaation (RS) osalta Runo on kantaja. Tämä oli yllätys. 

Jalostuskäyttöä tulos ei estä, mutta tämä tarkoittaa  sitä, että tulevan isän tulee olla sen osalta terve. Kun yhdistää terveen ja kantajan, ei voi sairaita syntyä. Pennut voivat olla kantajia tai terveitä, tilastollisesti 50/50. Pentueen suunniteltu isä tullaan testaamaan tältä osin, jotta saadaan status tietoon. Muutoinhan isäehdokas on geeniperimältään terve olennaisten perinnöllisten sairauksien suhteen. Eikä suvussa hammasongelmia ole tiedossa.

Eli mahdolliset pennut olisivat muilta osin TNS, CL, CEA terveitä, MDR1, IGS ja SN normaali/kantaja.

Tämä tulos tarkoittaa myös sitä, että minimissään JOKO Runon emon Wian (Borderiinan Gemma) TAI isän Riimin (Lionheart Dreamore) täytyy olla kantaja tämän sairauden suhteen. Muutoin ei kantajaa voi syntyä. Wiaa en testaa enää tässä vaiheessa, joten jäänee arvoitukseksi tämä asia sen osalta. Kummankaan puolella en tiedä hammasongelmia ilmenneen lainkaan. Geenitesti tämän sairauden osalta on varsin uusi, noin kaksi vuotta, joten paljoa ei tutkimustuloksia vielä ole.

29.11.2018 vien Runon viralliseen silmäpeilaukseen ja gonioskopiatutkimukseen Sari Jalomäelle. Sen jälkeen ollaan taas viisaampia mahdollisen kesäpentueen suhteen. Yllätyksiä en peilauksen suhteen toki odota. Jos silmissä jotain on, sen Jalomäki löytää. Tarkka kuin mikä ja siksi hänelle vienkin :)

Juoksuja odotan huhtikuun 2019 alkuun. Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, saamme paljon toivomani kesäpentueen. Peukut pystyyn...

Tuo MyDogDna antaa muuten aivan järkyttävän määrän ylimääräistäkin tietoa, josta en valitettavasti kaikista edes ymmärrä, mitä ne tarkoittavat, mutta opiskellaan.

Palataan taas...