Olen kuullut, että moni väittää kasvattajien rahastavan pentueillaan. Niinkö... niinkö todellakin. Kaikki ei aina mene sillain ihan siististi.. Tässä lyhennetty versio tapahtumista.

Runon synnytys käynnistyi sunnuntaiaamuna 23.6.2019 lämpöjen laskulla noin klo 04. Sitten alkoi odottelu. Noin klo 14  tuli ulos limatulppa ja supisteluja jonkin verran. Synnytys ei kuitenkaan edistynyt. Saviojan Anne kanssa  valvottiin koko sunnuntain ja maanantain välinen yö. Aamu viideltä päätin lähteä käymään päivystyksessä Mevetissä. Halusin varmistaa, että pennuilla ja Runolla on kaikki hyvin. Löydettiin viisi sydäntä jotka pamppailivat hyvään tahtiin. Kotona klo 6 aikaan. Tämän käynnin seurauksena  Runon ponnistelut lisääntyivät. Lämpö ei kuitenkaan lähtenyt nousuun. Noin kello 9 aikaan kokeilin, tuntuuko synnytyskanavassa mitään. Tunsin pienet tassut, eli pentu oli tulossa takajalat edellä. Niin kaukana kuitenkin, ettei niistä saanut otetta. Odotimme noin puoli tuntia Runon supistellessa ja Anne kokeili seuraavaksi. Pentu ei ollut tullut yhtään lähemmäksi. Runo oli äärimmäisen väsynyt ja tuli tunne, että nyt pitää lähteä. 

Soitin etukäteen Mevetiin, että tullaan ja perille päästyä meille oli huone laitettu valmiiksi. Kello oli noin 10. Runo ultrattiin ja todettiin, että pennut ovat edelleen hengissä. Lämpöjen laskusta tässä vaiheessa noin 30 tuntia. Runon kalkkiarvot olivat alarajalla ja sille annettiin lisäkalkkia, jonka jälkeen oksitosiinia. Kanavassa ollut pentu saatiin lähemmäs ja eläinlääkäri Niina Murron ammattitaidon avulla pentu saatiin ulos. Oli todella tiukassa. Poika, todella kauniilla merkeillä ja aivan perhanan virkeä. Pääsi itku sekä minulla ja Annella. Runo alkoi oitis hoitamaan pentuaan ja pentu ohjattiin tissille imemään elintärkeää ternimaitoa.

Hetken päästä annettiin lisää oksitosiinia. Mitään ei kuitenkaan tapahtunut... Runo oli ihan loppu. Eläinlääkäri kysyi mileipidettäni ja päätin, että Runo ei tule jaksamaan kovin kauaa, joten suostuin sektioon. Runo vietiin leikkuriin ja me jäimme odottelemaan pienen nälkäisen ja kiukkuisen pennun kanssa. Kesken sektion leikkaava eläinlääkäri Matilda Nurmi oli löytänyt syyn synnytyksen edistymättömyydelle... Koska pennut olivat todella isoja (tämän narttulinjan vitsaus), olivat ne venyttäneet Runon kohdun äärimmilleen ja vasen kohdunsarvi oli repeytynyt. Sektiopäätös oli siis ollugt oikea, koska pennut eivät olisi koskaan syntyneet ilman sitä. Runon kohtukin siis jouduttiin poistamaan. Onneksi ei kuitenkaan sisäistä verenvuotoa.

Jonkin ajan päästä meille tuotiin VIISI huutavaa, ERITTÄIN määrätietoista pentua. Eli kohdussa olikin myös yksi bonuspentu. Siinä sitä syntyikin melkoinen hässäkkä, kun Annen kanssa putsattiin pennut ja annettiin niille vastiketta. Koko Mevet kaikui pienten pentusten huudosta.

Noin tunnin päästä Runo tuli pentujensa luo ja samantien hyväksyi kaikki kuusi. Pennut saivat myös imeä ennen kuin lähdimme kotiin.

Lopputuloksena 36 tunnin sessiosta siis kuusi erittäin elinvoimaista pentua, kolme urosta ja kolme narttua. Kiitos Mevetin, kaikki säilyivät hengissä, vaikka katastrofin aiheet olivat ilmassa. En olisi ikinä antanut itselleni anteeksi, jos Runo olisi menehtynyt tässä yhteydessä. Se kuitenkin on kaikkein tärkein.

Nyt ollaan kotona. Runo voi olosuhteisiin nähden hyvin. Hoitaa pentunsa loistavasti ja pennut ovat tyytyväisiä. Runo on lääkityksella, antibiootti ja tulehduskipulääkitys, sekä Primperan maidon tulon vahvistamiseksi. Haava on tosi siisti.

Ja onneksi on vakuutus :)

Olen äärimmäisen kiitollinen Mevetin hoitohenkilökunnan lisäksi myös Saviojan Annelle. Ilman hänen apuaan ja tukeaan olisin itse todennäköisesti romahtanut. Eipä taida olla keinoa, jolla voisin korvata tämän hänelle. Kiitän myös tyttäriäni Katjaa ja Kirsiä. Katja hoiti pitkän päivän muita koiriani ja Kirsi hoiti pentuja maanantain ja tiistain välisen yön, jotta sain nukkua. Blåbergin Pialle myös iso kiitos henkisestä tuesta.

Mevetiin viety kukkia ja kahvipullaa :)

Saapa nähdä tuleeko muita vastoinkäymisiä tämän pentueen osalta.... Niinhän sitä sanotaan, että pessimisti ei pety... Yritän  nyt kuitenkin nauttia pentujen kasvusta ja kehityksestä täysin rinnoin. Onneksi on kesä ja joustava esimies töissä.

Joo ja pennut olivat kaikki noin 400 - 500 g väliltä syntyessään.

IMG-20190624-WA0001%20%281%29.jpg