Ensin! Kaikki muut kolme pentua vaikuttavat olevan täysin terveitä! Ne kävelevät ja raajat ovat kävellessä ihan oikein päin :) Ne syövät hyvin ja painot nousevat tasaisesti. Ja pirun kiukkuisia ovat, jos satun heidän mielestään käsittelemään heitä väärin. Pippurisia luonteita siis odotettavissa. Minultä kysyttiin yksityisesti, aionko varmistaa muiden pentujen osalta luustot esim röntgen-kuvauksella? Tällä hetkellä en näe sitä tarpeelliseksi. Seuraan punkuloiden kehitystä HYVIN tarkkaan (varmasti tarkemmin Leenun tapauksen takia) ja mikäli pienikin muutos havaitaan, toki sitten pennun vien tutkimuksiin.

Lisäys: Pennut syntyivät KAIKKI pää edellä oikeassa asennossa. Mitään raajojen taipumista ei siinä tilanteessa tapahtunut. En siis pidä mahdollisena että Leenun vamma johtuisi synnytyksestä.

Näille pennuille tehdään ihan normaalisti pentutarkastus eläinlääkärin toimesta ennen luovutusta, samaten kuin silmäpeilauskin. Ja lausunnon saa jokainen pennun omistaja mukaansa. Olen myös ilmaissut niille ihmisille, jotka pentua ovat kysyneet, että heillä on oikeus perääntyä tilanteesta, jos niin haluavat.

Kirjoitin tuolla ajatuksistani koiran jalostuskäytön suhteen. Kerroin, etten käytä koiraa, jos sillä on riski jättää jälkeläisiinsä suvussa ilmenneitä sairauksia. Tällä tarkoitan OMAA kasvattiani.  Silloin kun teen suunnitelmia siitä, mitä urosta käytän, tottakai teen niin tarkkoja selvityksiä kuin on mahdollista. Sekä emon että isän puolelta. Täysin tervettä sukua vaan ei ole. Aina löytyy jotain, kun tarpeeksi syvälle kaivaa. Pyrin vilpittömästi kuitenkin siihen, että samoja ongelmia ei tulisi sitten molemmilta puolin. Olen ollut tietoinen Wian suvussa olevista joistakin (julkiseksi laitetuista)  riskeistä, kun sen pennutusta suunnittelin ja ne tottakai pennun omistajille selvennetään. ENNEN KUIN kauppakirjaa kirjoitetaan. Ne jotka tietävät taustani (mm. sen että miten koin Taika-tollerin autoimmuunisairauden) tietävät hyvin, että olen niin rehellinen ja tarkka kuin vaan pystyn. En kuitenkaan ole mikään pyhimys :) Ongelmaksi muodostuu tietenkin se, mitä EN tiedä, se mikä EI ole julkista 

Minulla ei kuitenkaan ole mitään syytä epäillä sitä, etteikö minulle olisi oltu rehellisiä, kun olen asioita kysellyt ennen pennutuspäätöksen tekemistä. En siis missään tapauksessa syytä ketään asioiden pimittämisestä.

Omalta osaltani olen jo aiemmin päättänyt olla täysin AVOIN OMIEN KASVATTIEN sairauksien suhteen. Lukee myös sivustollani "kasvatus". Ja oletan, että jokainen minun kanssani tekemisissä oleva on myös tutustunut näihin sivustoihin tarkemminkin. Ja siihen avoimmuuteen minulla on kasvattajana oikeus, vaikka kuinka sitä kritisoitaisiin. Se, että oman kasvattini vamman tai sairauden julkistan, vaikuttaa tottakai myös siihen pentueen isään välillisesti. Muiden kasvatteihin tai koiriin, en tule ottamaan kantaa julkisesti enkä tule ikinä mollaamaan pentueiden isiä. Jokainen kasvattaja joka miettii uroksia omiin linjoihinsa, joutuu ihan itse punnitsemaan asiat tunnettujen tosiseikkojen perusteella. Yhden tapauksen takia yhdestäkään koirasta ei tule "paskarakkia" .

Wian ensimmäinen pentue Tiwian's RW on ollut täysin terve. Siksi uskalsin tähän pentuprojektiin lähteä uudestaan. Mutta JOS olisin suunnitellut Wialle kolmatta pentuetta, olisin suunnitelmasta luopunut Leenun tapauksen takia. Esimerkkien voimalla yritän selventää ajatusmalliani.

Wian ensimmäisestä pentueesta kotona on Tiitu ja sillä on myös sisar Lara, joiden jalostuskäyttöä seuraavaksi mietin. Tottakai Leenun tapaus vaikuttaa myös niihin, onhan niissä puolet Wiaa. En kuitenkaan heti niitä sulje ulos jalostuksesta, koska niiden pentuesisaruksissa ei mitään ongelmia ole. Katselen, tutkin ja päätän vasta myöhemmin mitä teen sen suhteen. Aikaisintaan vuodelle 2017 pentuetta edes ylipäätään ajattelen. Upeita koiria ovat molemmat tytöt ja rakkaita. Rakas tulee Tiinustakin minulle.